Home
Προφίλ και Ιστορικό
Τμήματα
Διαγνωστικός Έλεγχος
Ιατρικό Δυναμικό
Νοσηλευτική Υπηρεσία
Τεχνολογικός Εξοπλισμός
Τιμολογιακή Πολιτική
Ιατρικές Συμβουλές
Άρθρα-Δημοσιεύσεις
Επικοινωνία

9. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - Καρδιακή Ανεπάρκεια

Πρόληψη - Αντιμετώπιση- Σκέψεις- Συμβουλές
Απο τον ιατρό-καρδιολόγο Δημοσθένη Ιστσέν

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται με οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (βραδεία) μορφή. Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται με συμπτώματα που οδηγούν άμεσα στο νοσοκομείο: έντονη δύσπνοια ή βαριά υπόταση. Η χρόνια όμως εμφανίζεται με μεγάλη διακύμανση μεγάλη ως προς τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, από ελάχιστα (ήπιο λαχάνιασμα και ήπια οιδήματα στα κάτω άκρα) μέχρι πολύ έντονα ( δύσπνοια σε μικρή προσπάθεια είτε τα βράδια όταν το σώμα οριζοντιώνεται και μεγάλα οιδήματα στα πόδια) και δίδεται το χρονικό περιθώριο για δράση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί τη συχνότερη καρδιοπάθεια. Κάθε πάθηση της καρδιάς καθώς εξελίσσεται οδηγεί στα τελικά στάδια σε καρδιακή ανεπάρκεια, με συνέπειες και επίδραση σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού, μηδενός εξαιρουμένου.

Ο καρδιοπαθής, που είναι συνεργάσιμος και έχει γιατρό, ο οποίος του διαθέτει αρκετό χρόνο μέχρι το πρόβλημα να σταθεροποιηθεί, θα εξασφαλίσει τα εξής οφέλη: λιγότερα συμπτώματα, σωστή φαρμακευτική αγωγή με έγκαιρη διάγνωση φαρμακευτικών παρενεργειών, ταχύτερη βελτίωση της γενικής καταστάσεως και προ παντός αίσθημα ασφάλειας που πηγάζει από τη μεθοδική προσέγγιση του προβλήματος.

Σπανίως θα χρειαστεί επείγουσα αντιμετώπιση, αλλά και σε αυτή την περίπτωση σίγουρα δεν θα ξεκινάει η διάγνωση και η θεραπεία από μηδενική βάση. Είναι απλό αλλά και σπουδαίο να υπάρχουν στο σπίτι λίγα υπογλώσσια pensordil 5, λίγες caps adalat 5, μερικές tabl lasix ώστε ο γιατρός να μπορεί να δώσει οδηγίες και από τηλεφώνου γνωρίζοντας προηγουμένως λεπτομερώς τον ασθενή.

Είναι πολύ βασικό να εμπιστεύεται τον γιατρό του ο πάσχων και να αντιλαμβάνεται ότι με τους χειρισμούς του και με την στρατηγική του αυξάνονται οι πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης.

Η πρώιμη διάγνωση είναι ουσιαστική στην εξασφάλιση της επιβίωσης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι απαραίτητο να δίδονται σαφείς οδηγίες για τη διατροφή, τις δραστηριότητες, τρόπο ζωής, τα φάρμακα όπως και να επανεκτιμάτε η αγωγή βάσει τακτικών εργαστηριακών ελέγχων και να καθορίζεται συντηρητική ή και επεμβατική αντιμετώπιση. Αποτελεί σαφές πλεονέκτημα στη λήψη ευέλικτων, γρήγορων και ασφαλών αποφάσεων αν κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενή, το να γνωρίζει καλά ο ίδιος ο θεράπων το χώρο νοσηλείας, τους συνεργάτες ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Βασικές αρχές δράσης στο σπίτι

 • Αγοράζετε μια αξιόπιστη ζυγαριά.
 • Αγοράζετε ένα απλό ή ηλεκτρονικό μανόμετρο.
 • Αποκτάτε ένα τετράδιο καταγραφής βάρους, σφίξεων και αρτηριακής πίεσης πρωί απόγευμα.
 • Καταγράφετε καθημερινά βάρος, πίεση και σφίξεις.
 • Παρακολουθείτε χωρίς να καταλαβαίνετε ακόμη γιατί, αυτές τις τρεις βασικές παραμέτρους. Κάνετε και μερικές φορές μέτρηση πιέσεως σε όρθια θέση.
 • Τα φάρμακα που θεραπεύουν την καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν υποτασική δράση. Γενικώς προσέχετε να διατηρείτε μια λογική τιμή αρτηριακής πιέσεως ώστε να μην νοιώθετε αδυναμία ούτε όμως και υπέρταση.
 • Ενημερώνετε το γιατρό σας αρχικά τηλεφωνικά και ζητήστε να σας εξετάσει το πολύ σε δέκα ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας.
 • Μην τρωτε αργά το βράδυ. Μην τρωτε ποτέ τόσο ώστε να χορταίνετε.
 • Το αλάτι να είναι ελάχιστο στην τροφή σας όχι όμως ανύπαρκτο όταν κάνετε χρήση διουρητικών. Πάντως αν δεν υπάρχει άλλη πάθηση φροντίζετε να έχετε διατροφή πλήρη σε πρωτεΐνες. Πίνετε καθημερινά γάλα, χρησιμοποιείτε πρωτεϊνικά πρόσθετα από το φαρμακείο (protifar), ή ειδικά υπερθερμιδικά πρωτεινούχα σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πχ. fortimel, protein forte ensre plus (με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν διαταραχές λιπιδίων, παχυσαρκία ή και χολολιθίαση).
 • Βαδίζετε τις μέρες με καλό καιρό σε ευθείς δρόμους, ευχάριστους στη βάδιση.
 • Μην τρέχετε να προλάβετε το λεωφορείο. Μην σηκώνετε φορτωμένες τσάντες από την αγορά. Μην προσπαθείτε να ανοίγετε το παράθυρο που σφήνωσε. Μην σπρώχνετε επίμονα τη ντουλάπα να πάει πιο δίπλα. Μην τινάζετε χαλιά στις βεράντες.
 • Φροντίζετε να κάνετε αντιγριππικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο στη σωστή εποχή.
 • Μαθαίνετε να προστατεύετε τον εαυτό σας από κακές συμπτώσεις και να μην δημιουργείτε μόνος σας προβλήματα στον εαυτό σας. Φροντίζετε το χειμώνα να έχετε τόση θέρμανση που η ατμόσφαιρα να μη γίνεται ξερή ούτε να κυκλοφορείτε με την κακοκαιρία στους δρόμους. Αν αντιληφθείτε ότι έχετε πυρετό ή ότι κρυολογήσατε καλέστε οπωσδήποτε το γιατρό να σας εξετάσει και να δώσει αγωγή αν το νομίζει αναγκαίο.
 • Παρακολουθείτε να δείτε αν πρήζονται τα πόδια σας. Φροντίζετε να μην τραυματίζονται οι κνήμες διότι πολλές φορές δημιουργούνται άτονα έλκη και μολύνσεις.
 • Παρατηρείτε αν έχετε έντονη δίψα.
 • Κάνετε εργαστηριακό έλεγχο, γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, νάτριο, κάλιο, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL, SGOT, SGPT, λευκώματα ορού, γενική ούρων (τουλάχιστον μία φορά στο τρίμηνο τους ηλεκτρολύτες).

Είναι δύσκολο στο μη ιατρό να υποθέσει το αίτιο κάποιου συμπτώματος, αν δηλαδή είναι φαρμακευτικής αιτιολογίας ή οφείλεται στην καρδιακή ανεπάρκεια ή σε κάποια άλλη πάθηση. Καλό είναι οι καρδιοπαθείς να συμβουλεύονται τον ιατρό τους χωρίς να υποβαθμίζουν κανένα νέο σύμπτωμα.